500 bezoekers bij het eerste proefevenement in Utrecht

500 bezoekers bij het eerste proefevenement in Utrecht

by Arianna Ardia-Wenink
0 comment

Met vijfhonderd mensen samenkomen voor een evenement? Klinkt als 2019, maar het gebeurde maandag wél in het Beatrix Theater in Utrecht. Tijdens dit eerste pilotevenement wordt onderzocht hoe evenementen weer door kunnen gaan. 

Drukte bij de ingang, geklets in de foyer en honderden mensen bij elkaar in de grote zaal op fluwelen theaterstoelen: in het Beatrix Theater in Utrecht leek het vandaag weer even ‘normaal’. Of toch niet: de 500 aanwezigen hebben vooraf een app gedownload, waarin ze hun eigen gegevens hebben achtergelaten en vragen hebben beantwoord over hun gezondheid, een coronatest gedaan en ze dragen een negatief testresultaat op zak dat niet ouder is dan 48 uur. Bij binnenkomst hebben ze een negatieve PCR-coronatest laten zien, ondergingen een temperatuurmeting en moeten zich over vijf dagen opnieuw laten testen.

Deelnemers aan de proeven werden in verschillende groepen – ‘bubbels’ – verdeeld. Die bubbels kwamen niet met elkaar in aanraking. Zo had iedere groep een eigen ingang en een eigen wc.

Bovendien moesten mensen uit de ene bubbel zich aan andere regels houden dan de deelnemers uit een andere groep: sommigen droegen bijvoorbeeld een mondkapje tijdens het lopen of juist tijdens het zitten, anderen zaten achter een spatscherm.

De proeven worden georganiseerd door Fieldlab Evenementen, een initiatief van de evenementenbranche dat wordt ondersteund door de overheid.

 

Eerste coronaproofevenement in een reeks van acht

Het zakelijke congres in het theater was dan ook een proef, de eerste in een reeks van acht. De komende vier weken volgen experimenten met verschillende evenementtypen: een cabaretvoorstelling, voetbalwedstrijden en muziekevenementen.

Inmiddels staat van alle acht proeven de datum vast:

  • 20 februari: cabaretvoorstelling van Guido Weijers (500 bezoekers)
  • 21 februari: voetbalwedstrijd NEC-De Graafschap (1500 bezoekers)
  • 28 februari: voetbalwedstrijd Almere City FC-Cambuur Leeuwarden (1500 bezoekers)
  • 6 maart: dance event in Ziggo Dome (1300 bezoekers)
  • 7 maart: concert in Ziggo Dome (1300 bezoekers)
  • 13 maart: dancefestival (buiten) bij Walibi Holland (1500 bezoekers)
  • 14 maart: popfestival (buiten) bij Walibi Holland (1500 bezoekers).

Doel van het experiment

Het doel van dit experiment is de hoofdvraag beantwoorden: onder welke voorwaarden kunnen we straks weer veilig evenementen organiseren? Uiteindelijk moet het allemaal leiden tot maatregelen die getroffen kunnen worden om de theaters, de bioscopen en de voetbalstadions weer veilig open te kunnen doen.

 

[Bronnen: NOS, AD, RTV Utrecht]

You may also like

Leave a Comment