conference call

6 handige tools voor video calls & online meetings

by Jacqueline Bourgonje
0 comment

Je klanten of collega’s zijn niet samen op dezelfde locatie maar je wil toch elkaar zien en ‘bij elkaar’ zijn. De oplossing: video conference, oftewel videobellen in het Nederlands. Inmiddels zijn er veel tools om video meetings te faciliteren. Hieronder een lijstje met 6 handige tools.

 

1. Skype

Skype, misschien wel de bekendste tool voor gratis video calling. Het werkt op nagenoeg alle typen computers, mobieltjes en tablets.

Skype is een VoIP-programma van Microsoft, waarmee men over het internet kan telefoneren. Het programma is gratis verkrijgbaar voor Windows, macOS, Linux, iOS, Android en Windows Phone. Skype zegt vrij te zijn van spyware.

Twee grote voordelen aan Skype zijn dat het heel gebruiksvriendelijk is om te ‘video chatten’ op je mobiele telefoon. En dat je naast je videochat je ‘typechat’ kunt openen. Hierdoor kun je onder het videobellen bijvoorbeeld linkjes met elkaar delen of aantekeningen maken. Via de chatfunctie kunnen niet alleen tekstberichten worden verstuurd, maar ook achteraf worden bewerkt en verwijderd. Via de Instant Messenger is het ook mogelijk bestanden (afbeeldingen, documenten, etc.) en contacten uit te wisselen. Bovendien kun je andere gebruikers laten zien wat er op jouw beeldscherm gebeurt met de functie “Share screen”. Je kunt zien wanneer de ander beschikbaar is en je eigen status aanpassen.

Voor gebruik moet je Skype downloaden en installeren op je computer. Wanneer je Skype opstart maak je eerst een account aan. Inloggen met je Facebook-profiel of Microsoft-account is namelijk beide mogelijk. Zo staat gelijk al je informatie ingevuld. Zodra je eenmaal een account hebt aangemaakt dan is het tijd om een profielfoto in te stellen. Deze maak je met behulp van je webcam of je kiest een kiekje die je al op je computer hebt staan.

Nu je eenmaal in Skype zit is het tijd om het te gebruiken waar het voor gemaakt is: chatten en bellen. Klik op een contact om het chatscherm te openen. Begin met typen, of klik op ‘Bellen’ of ‘Videogesprek’ om direct met je maatje te praten. Net als in Windows Live Messenger voeg je overigens eenvoudig emoticons in.

Met Skype voor Bedrijven kun je contact maken met collega’s en collega’s in jouw bedrijf of zakenpartners over de hele wereld.

Met Skype voor Bedrijven kun je:

 • Gesprekken starten met chat-, spraak- of videoberichten.
 • Zien wanneer jouw contactpersonen online, in een vergadering of aan het presenteren zijn.
 • Beveiliging van bedrijfsniveau instellen voor vergaderingen.
 • Online uitzenden naar een groot publiek.
 • Je scherm presenteren tijdens vergaderingen of de controle overdragen aan anderen.
 • Skype voor Bedrijven in andere Office-programma’s gebruiken om te chatten, bellen of met een klik deelnemen aan een vergadering.

Let op:

 • De andere persoon moet ook een Skype-account hebben.
 • Je kunt met maximaal 50 mensen tegelijkertijd videobellen.
 • Er is een grote bandbreedte vereist om een goede gesprekskwaliteit te waarborgen.

 

2. Zoom

Zoom is een business-tool dat heel geschikt is voor videobellen met veel medewerkers tegelijkertijd. Met uitstekende audio- en videofunctionaliteiten. Er kunnen tot 1.000 personen tegelijk videobellen waarnaast er nog 10.000 mee kunnen kijken.

De basic variant is gratis. Met de gratis versie kun je videobellen met tot 100 personen tegelijkertijd. Het nadeel: je kunt maar 40 minuten achter elkaar beeldbellen. De tool is dus geschikt voor wie niet te lang en effectief willen vergaderen. Als je meer mensen wilt toevoegen en langer wilt vergaderen, is de goedkoopste betaalde optie €13,99 per maand, per host.

Door de coronacrisis wordt de tool voor onderwijsdoeleinden gratis ter beschikking gesteld. Voor het onderwijs is deze tool handig, omdat je je computerscherm kunt delen met andere deelnemers. Dit is handig voor een presentatie, een workshop of bij e-learning.

 

3. Whereby

Whereby kun je heel makkelijk gewoon in je browser, dus zonder programma, met je contacten videobellen. Het grote voordeel is dat je nergens hoeft in te loggen of een account hoeft aan te maken, je hoeft alleen je naam in te vullen.  Je maakt een room aan, die krijgt een eigen URL en deze kun je delen. Als je contacten op de link klikken zitten ze direct bij je in de videocall.

Met de gratis versie kun je één meeting room opzetten en vier collega’s uitnodigen om te vergaderen. Met een betaalde versie (de goedkoopste is $9,99 per maand) heb je beschikking over meer functies. Je kunt ook je videocall volledig customer branded maken.

”Whereby is a flexible tool providing you with video meetings in the browser – no downloads & no logins for guests”. ”Ranked #1 easiest to use on G2 Crowd”

4. Microsoft Teams

Microsoft Teams is een beetje vergelijkbaar met Slack. Je kunt:

 • Makkelijk chatten, vergaderen en bestanden delen. En ook GIF’s, stickers en emoji’s in een groeps-chat of in één-op-één berichten.
 • Onmiddellijk overschakelen van groeps-chat naar videobellen met één klik op een knop. Teams van 10 of 10.000 mensen kunnen op één plek vergaderen, op hoeveel verschillende locaties ze zich ook bevinden.
 • Bellen vanaf elke locatie
 • Samenwerken vanaf elke locatie. In Teams kun je Word-, PowerPoint- en Excel-bestanden in realtime bekijken, delen en bewerken.

Het grote verschil met Slack: met Teams kun je ook videobellen. Een groeps-chat kun je met één klik omzetten in een videogesprek.

Het basic pakket van Microsoft Teams is gratis.

 

5. Google Hangouts

Het enige wat je nodig hebt om te vergaderen via Hangouts, is een Google-account. En natuurlijk een computer met camera, microfoon en internet. Het bijzondere aan deze tool, is dat de gesprekken automatisch worden gesynchroniseerd tussen verschillende apparaten. Als je een vergadering gestart bent op je computer kun je deze ook voortzetten met chatten op je telefoon.

Als je veel met Google-producten werkt (Gmail, Drive, Documenten, Agenda etc.) kun je deze programma’s naast elkaar gebruiken. Bijvoorbeeld samen in een document werken tijdens het videobellen.

De proefversie is twee weken gratis, daarna zijn de koten €4,68 per gebruiker per maand.

 

6. WhatsApp

Whatsapp is een GRATIS berichten-app voor Android en andere smartphones.

WhatsApp gebruikt de internetverbinding van je telefoon (4G/3G/2G/EDGE of wifi, indien beschikbaar) om berichten uit te wisselen en te bellen. WhatsApp is geschikt voor het verzenden en ontvangen van berichten, gesprekken, foto‘s, video‘s, documenten en gesproken berichten.

Whatsapp heeft deze voordelen:

 • Geen kosten: WhatsApp gebruikt de internetverbinding van je telefoon, dus je hoeft niet extra te betalen voor elk bericht of gesprek, ook niet internationaal. Er zijn geen abonnementskosten verbonden aan het gebruik van WhatsApp. Datakosten kunnen in rekening worden gebracht. Neem contact op met je mobiele aanbieder voor meer informatie. Je hebt via WhatsApp geen toegang tot 112 en andere alarmnummers
 • Multimedia: Foto’s, video’s, documenten en gesproken berichten verzenden en ontvangen.
 • Groepschat: in WhatsApp kun je met vier personen tegelijk beeldbellen
 • Whatsapp web: Je kunt naast chatten WhatsApp-berichten ook rechtstreeks vanaf de browser op je computer verzenden en ontvangen.

Het nadeel is dat de verbinding niet altijd optimaal is en dat de mogelijkheden tijdens de video call beperkt zijn. De tool is daarom vooral geschikt voor korte afstemmingen.

You may also like