Reshot

Alle wegen leiden naar autonome voertuigen

by Djamilla Hofmeyer
0 comment

Gemakkelijk op de achterbank je ontbijt eten of een krant lezen, terwijl je auto je naar je bestemming brengt. Nederland is er, volgens onderzoek van het KPMG, helemaal klaar voor. Een autonoom voertuig, oftewel een zelfrijdende auto, past helemaal in ons straatje.

Volgens het adviesbureau KPMG is Nederland na Singapore het beste voorbereid op zelfrijdende auto’s. Voor het KPMG Autonomous Vehicles Readiness Index 2020 onderzoek heeft het bureau een analyse gemaakt in dertig verschillende landen. Hierin is gekeken naar de belangrijkste aspecten voor autonoom vervoer, zoals het overheidsbeleid, infrastructuur, de beschikbaarheid van nieuwe technologieën en de verwachte acceptatie door de burgers in het land.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederland opmerkelijk goed scoort op verschillende vlakken. Zo heeft Nederland niet alleen een stabiele infrastructuur, maar ook een goed onderhouden wegennet met veel laadnetwerken voor elektrische auto’s. Ook lijkt ons kleine kikkerlandje het goed te doen op het gebied van beleid en regelgeving.

Experimenteerwet

Het is niet verrassend dat Nederland op dit laatste aspect zo goed scoort. Sinds 2015 wordt namelijk ook hier al geëxperimenteerd met autonoom vervoer. Dit was echter altijd onder de voorwaarde dat er een bestuurder aanwezig is in de auto, zodat de bestuurder kan ingrijpen wanneer dat nodig is.

Sinds 1 juli 2019 is een nieuwe Experimenteerwet ingegaan. Dankzij deze nieuwe wet hoeft er geen bestuurder aanwezig te zijn in de auto. Wel komen er andere strikte regels bij kijken. Zo worden er bijvoorbeeld specifieke tijden afgesproken en worden de wegen afgebakend.  In ons dichtbevolkte kikkerlandje is dit soms echter nog moeilijk te realiseren.

Nog ver weg

Hoewel we stap voor stap steeds dichter in de buurt komen van autonome voertuigen, liggen er alsnog veel obstakels op de weg. Alleen al in Europa beschikt ieder land over zijn eigen wetgeving, signalisatie en wegdek. Deze verschillende onderdelen maken het daarom moeilijk om een autonoom voertuig te ontwikkelen voor de hele wereld.

Hoe dan ook verwacht het KPMG niet dat Nederland het land wordt waarin autonome voertuigen voor het eerst worden gerealiseerd. Dit komt omdat er in dit land maar een kleine industrie is die zich hiermee bezighoudt. In de Verenigde Staten testen bijvoorbeeld al meerdere bedrijven, zoals Google, Uber, Apple en Zoox, met autonome voertuigen op de openbare wegen.

De KPMG verwacht daarom dat de innovaties voor autonoom rijden eerder uit Israël, de Verenigde Staten en Japan komen.

You may also like