Apple krijgt (reclame?)museum in Nederland én Polen

by Jelle Passchier
113 views

Een scala aan producten van Apple is binnenkort te zien in het ‘Apple Museum Nederland’. In 2022 opent er namelijk in Utrecht een museum geheel geweid aan het merk met de appel. Met een collectie van in totaal meer dan vijfduizend producten belooft het museum de grootste Apple-collectie van heel Europa te hebben. Maar hebben we dit niet eerder gelezen..?

Polen is boos

Op zijn beurt zegt Polen namelijk ook een museum te openen met de ‘meest gevarieerde en bijzonderste producten’ van Apple. Op een oppervlakte van ruim 300 vierkante meter worden hier laptops, iPhones, iPads, posters, ‘retro’ reclameborden én posters, computers en andere gadgets van het merk getoond. Het museum in Polen, dat in Warschau komt te staan, beweert de meest complete collectie van Apple te kunnen tonen. Het museum wil een interactieve Apple tentoonstelling maken met veel animaties en lichteffecten, passend bij (zo zeggen zij zelf) het innovatieve Apple.

Nu Nederland weer

In Nederland hadden we in de Drentse plaats Westerbork al een Apple museum. Maar eerlijk is eerlijk, wel een van de ‘oude stempel’. Enthousiaste vrijwilligers die een museum runnen, maar eigenlijk niet helemaal weten hoe dit moet. Resulterend in grote lappen tekst geprint op een A4’tje, overvolle schappen (ehhh tentoonstellingskasten), en honderden objecten én foto’s. Kortom: een overvloed aan informatie en objecten die alleen voor de echte Apple-fans interessant waren.
Dit museum was onderdeel van ‘Stichting Apple Museum Nederland’. Deze stichting opent in 2021 nu een geheel nieuw museum. Samen met Amac oprichter Ed Bindels (Amac is een winkel waar Apple producten verkocht worden), hebben zij samen de meest gevarieerde Apple collectie van Europa. De gehele collectie kan in een ruimte van ruim 1600 vierkante meter geplaatst worden.

1600 is meer dan 300 toch Polen..?

De Apple collectie moet chronologisch verteld gaan worden aan de hand van meerdere verhaallijnen. Het museum in Westerbork wordt gesloten.

Wat willen we zien?

Beide musea beloven dus een zeer gevarieerde en bijzondere collectie aan Apple producten te tonen. De hoop is er echter dat het geen musea worden die alleen voor de Apple-fans interessant zijn (zoals in Westerbork). Maak er een algeheel verhaal van, en geen ‘reclamemuseum’ over Apple! Vertel welke Apple producten de markt (en het het leven an sich) hebben veranderd, maar vertel ook over  de meerdere missers en design fouten die het bedrijf gemaakt heeft. Het is dan ook niet altijd goud wat blinkt bij Apple..

Zou Apple dan ook een tentoonstelling moeten houden over privacy en hypocrisie..? We schrijven er volgende keer een uitgebreid artikel over dus hou hem hier!

You may also like