Boekhoorn raakt Hema kwijt

Boekhoorn raakt Hema kwijt, Hema komt in handen van zijn schuldeisers

by Arianna Ardia-Wenink
0 comment

Eigenaar Marcel Boekhoorn heeft geen akkoord weten te bereiken over schuldsanering en raakt de warenhuisketen daarom na anderhalf jaar weer kwijt. Schuldeisers, een groep van obligatiebeleggers, grijpen de macht.

Boekhoorn nam Hema eind 2018 over van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital. Hij had grootse plannen met het Hollandse bedrijf en beloofde de schuldenlast drastisch te verlagen. Boekhoorn loste een ruzie met Hema’s franchisenemers op, liet Hema samenwerken met allerlei andere retailers en legde meer nadruk op de webwinkel.  Hij loste echter de schuldverlichting voor Hema niet in.

De coronacrisis, waardoor het bedrijf de afgelopen maanden veel omzet heeft misgelopen, heeft de financiële situatie van de Hema verergerd.

Boekhoorn benaderde daarom twee maanden geleden de schuldeisers. Hij bood vers kapitaal in ruil voor schuldverlichting. Deze gesprekken zijn zondag gestrand. De partijen konden het niet eens worden over de verdeling van de schulden en de verdeling van de inkomsten bij een mogelijke verkoop in de toekomst.

De obligatiehouders, die samen €600 mln aan Hema hebben geleend, zijn bereid de helft van deze schuld weg te strepen. Ze willen ook nieuw kapitaal aan Hema verstrekken. Maar in ruil daarvoor eisten zij minstens €120 mln aan gegarandeerde opbrengsten bij een toekomstige verkoop, plus een deel van de aandelen. Het blijkt dat Boekhoorn niet meer dan €100 mln aan toekomstige wilde winsten geven en een veel lager aandelenbelang.

 

Hema volledig in handen van obligatiehouders

Zondag stelden de obligatiehouders een plan voor waarin zijn alsnog de helft weg van de €600 mln die zij aan Hema hebben geleend kwijt schelden en zij €40 mln aan vers kapitaal in het bedrijf steken. Daarnaast zou een streep door €200 mln aan achtergestelde schuld gezet worden, die andere beleggers aan het bedrijf hebben geleend.

In ruil krijgen de obligatiehouders Hema volledig in handen. ABN Amro, ING en Credit Suisse, de drie huisbanken van Hema, die €80 mln aan werkkapitaal hebben geleend, blijven in dit plan aan boord.

 

Boekhoorn teleurgesteld

Boekhoorn toonde zich zondag in een persbericht ‘teleurgesteld’ over het mislukken van de onderhandelingen. Hij is bang dat Hema ‘wederom ten prooi zal vallen aan opportunistische investeerders’.

Hema komt namelijk opnieuw te koop te staan. De schuldeisers zullen de komende maanden peilen hoeveel interesse er is in de winkelketen. Mogelijk zullen zij proberen een zo groot mogelijk deel van het geld terug te verdienen, dat zij verliezen doordat zij nu een deel van hun vorderingen opgeven.

 

Blokker heeft interesse

De eerste geïnteresseerde is bekend. Zondag werd bekendgemaakt dat Blokker-eigenaar Michiel Witteveen afgelopen donderdag al een bod gedaan bij de schuldeisers. Witteveen is via zijn Mirage Retail Group onder meer eigenaar van winkelketens Blokker en Intertoys., die volgens hem goed bij Hema passen.

Andere potentiële kopers voor Hema zijn nog onbekend.

 

Slecht moment om te verkopen

Het is nog de vraag of de schuldeisers Hema direct zullen doorverkopen of eerst langere tijd eigenaar blijven. Het is nu niet de beste tijd om de winkelketen te verkopen. Door de uitbraak van het coronavirus zijn de omzet en winst gedaald, mede omdat Hema-filialen in België en Frankrijk van de overheid wekenlang dicht moesten. Ook in Nederland, waar de winkels wel open zijn gebleven, heeft de omzet een flinke daling gezien.

 

Goedkeuring rechtbank

Het verkooptraject moet in september uiterlijk zijn afgerond, ongeveer tegelijkertijd met de levering van de aandelen-Hema aan de schuldeisers. Deze overdracht duurt enkele maanden, omdat de rechtbank eerst zijn goedkeuring moet geven.

You may also like