cultuursector protes

Cultuursector week lang protest tegen gebrek aan overheidssteun

by Jacqueline Bourgonje
0 comment

De hele Nederlandse cultuursector organiseert tussen 30 mei en 5 juni als protest een actieweek om aandacht te vragen voor de situatie die is ontstaan door de coronacrisis. Veel artiesten en andere zzp’ers in de sector dreigen hun werk te verliezen doordat de theaters al maanden dicht zijn en er geen uitzicht is op financiële verbetering. Vanuit de overheid komt volgens de sector onvoldoende financiële steun.

In plaats van demonstreren op het Malieveld wordt via een livestream op de website cultuurinactie.nl twaalf uur per dag geprotesteerd tegen het gebrek aan grotere financiële steun vanuit de overheid. Er zal bijgehouden worden hoeveel mensen op het digitaal platform komen. Iedere Nederlander kan zich melden. Het doel van de organisatie is om duidelijk te maken dat cultuur erg belangrijk is voor het land, en geen hobby.

De meeste cabaretiers, geluidsontwerpers, festivalprogrammeurs, zangers, regisseurs, orkestleden, beveiligers van Nederland steunen het initiatief en zullen gedurende de actieweek aandacht vragen voor cultuur en de waarde van hun werk voor onze samenleving. Zij zullen hun mening uiten  op de website en het publiek wordt ook uitgenodigd om videoboodschappen achter te laten met antwoord op de vraag waarom zij waarde hechten aan cultuur.

De presentatie wordt zeven dagen lang gecoördineerd door tientallen bekende Nederlanders onder wie Paul de Leeuw, Daphne Bunskoek, Twan Huys, Irene Moors, Richard Groenendijk, Clairy Polak en Jörgen Raymann. Daarnaast zullen artiesten als Claudia de Breij, Diederik Ebbinge, Dominic Seldis, Mylou Frencken, Bastiaan Ragas, Huub Stapel, Joost Spijkers en Waldemar Torenstra ook hun verhaal doen.

You may also like