Een derde van de Nederlanders wil sinds corona duurzamer leven

Een derde van de Nederlanders wil sinds corona duurzamer leven

by Arianna Ardia-Wenink
0 comment

Het eind van het jaar nadert en dus denken we na over goede voornemens voor 2021. Een derde van de Nederlanders van plan is om in 2021 duurzamer te leven, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction. Twee derde gelooft dat zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving, dat zijn iets meer mensen dan in 2019.

Gevraagd naar goede voornemens voor 2021 wil één op de drie Nederlanders vooral meer leuke dingen gaan doen en gezonder leven en één op de vijf Nederlanders wil duurzamer leven.

Het onderzoek werd tussen 8 en 14 december gehouden onder 1.076 Nederlanders, in opdracht van Milieu Centraal. Twee derde van de respondenten gelooft zelf een bijdrage te kunnen leveren aan een duurzame samenleving door bewustere keuzes te maken in het energieverbruik (62 procent).

 

Duurzame voornemens voor 2021

Eén op de vijf respondenten heeft duurzame voornemens voor het nieuwe jaar. Bijvoorbeeld vaker voedsel kopen met een duurzaam keurmerk (39 procent), vaker spullen laten repareren (33 procent), met minder spullen leven (32 procent), vaker tweedehands spullen kopen (31 procent) en minder vlees eten (29 procent).

Ook het aanschaffen van zonnepanelen (36 procent), isolatie (35 procent) en ledlampen (34 procent) worden vaak genoemd als duurzame voornemens.

Geen of minder vlees eten blijft omstreden: 16 procent doet dit al zoveel mogelijk, 29 procent wil dit (meer) gaan doen terwijl 34 procent zijn biefstuk niet wil missen.

De minste bereidheid is er om minder te vliegen (13 procent), minder ver op vakantie te gaan (16 procent) of meer afval te scheiden (16 procent).

 

Coronacrisis geeft meer zorgen over het klimaat

Door de coronacrisis denken mensen meer na over duurzaamheid, laat het onderzoek zien: een derde (31 procent) wil zelf duurzamer leven. Maar ook bedrijven (41 procent) en de overheid (35 procent) moeten hun verantwoordelijkheid nemen en in 2021 meer gaan doen aan duurzaamheid, vinden de respondenten.

Een kwart (26 procent) van de Nederlanders zegt zich sinds de coronacrisis ook meer zorgen te maken over het klimaat. Tegelijkertijd  zegt ook17 procent zich juist minder zorgen over het klimaat te maken. Het zijn vooral jongeren van 18 tot 34 die zeggen zich meer zorgen om het klimaat te maken. Vergeleken met 2019 zijn evenveel Nederlanders, namelijk 35 procent, in grote of zeer grote mate gemotiveerd om iets voor het klimaat te doen.

 

Behoefte aan duurzame producten en advies

Mensen die komend jaar duurzamer willen leven hebben naast goedkopere duurzame producten (60 procent) en meer aanbod van duurzame producten (46 procent) behoefte aan praktische tips en eenduidige informatie om duurzame voornemens te kunnen realiseren (42 procent).

“Mensen weten best wel dat er iets moet gebeuren, en willen vooral tips over hoe ze het kunnen doen”, aldus Ika van de Pas van Milieu Centraal.

 

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd van 8 tot en met 14 december 2020 door Motivaction onder een representatieve steekproef van 1.076 Nederlanders tussen 18 en 80 jaar uit het StemPunt-panel. De resultaten zijn representatief op basis van opleiding, leeftijd, geslacht, regio, waardeoriëntatie en interacties hiertussen. Motivaction is een onafhankelijk onderzoeksbureau, lid van de MOA en maakt deel uit van de Research Keurmerkgroep.

You may also like

Leave a Comment