Hebben we allemaal last van het hoofdpersoonsyndroom?

by Djamilla Hofmeyer
131 views

Misschien heb je al eens mee gelipsynct op droevige muziek terwijl je weemoedig uit het raam staarde óf ben je een enorme blunder begaan die recht uit een comedy lijkt te komen. We hebben ons waarschijnlijk allemaal wel eens de hoofdpersoon uit onze eigen film gevoeld, maar volgens ‘The New Yorker’ is dit na de lockdown nog erger. Want we lijden allemaal aan het ‘hoofdpersoonsyndroom’.

‘’You have to start romanticizing your life. You have to start thinking about yourself as the main character,’’ (Vertaling: ‘’Je moet je leven gaan romantiseren. Je moet over jezelf gaan denken als het hoofdpersonage’’) klinkt een vrouwenstem. Op de achtergrond weerklinkt een indie-filmische soundtrack. Dankzij deze audio heeft TikTok duizenden millennials en zoomers het afgelopen jaar geïnspireerd om zichzelf als de hoofdpersonage in hun dagelijks leven te zien.

Al snel schoten er veel TikTok filmpjes uit de grond waarin TikTokers verlangend naar uitgestrekte vlaktes kijken, dansen in de regen of aangestaard worden in een winkel. Precies zoals, nou ja, een hoofdpersoon uit een boek of film dat doet. Experts zien dat er steeds meer de neiging onder millennials en zoomers ontstaat om zichzelf, met name op sociale media, beter voor te doen én juist de nadruk op hun eigen leven te leggen. Deze nieuwe trend kreeg daarom al snel de niet-wetenschappelijke term main character syndrome, oftewel het hoofdpersoonsyndroom, onder experts. In Nederland werd de term voor het eerst geïntroduceerd door journalist Jonas Kooyman in zijn nieuwsbrief De Havermelkelite.

We nemen weer de touwtjes in eigen handen

Het begon oorspronkelijk als een manier van ‘empowerment’ onder de jongeren. Het hoofdpersoonsyndroom is een unieke manier om mensen aan te moedigen positief te zijn over hun leven, ongeacht de realiteit van hun huidige omstandigheden, en zich juist te concentreren op de schoonheid van het heden en betekenis te vinden in het moment. Op deze manier gaat het leven niet simpelweg aan ons allemaal voorbij. Zo vertelt psycholoog Dr. Michael G. Wetter dan ook aan de Daily Mail dat deze trend gewoonweg het gevolg is van het natuurlijke menselijke verlangen om erkend en gevalideerd te worden.

Dat dit juist tijdens de pandemie een grote trend is, is dan ook niet zo raar. Een hele generatie aan millennials en zoomers kunnen tijdens de lockdown alleen contact met leeftijdsgenoten maken door middel van een scherm. Daarnaast moesten beide generaties onverwacht een hoop grote mijlpalen misse, zoals diploma-uitreikingen, het beginnen van zijn of haar eerste baan of studiejaar. Via het hoofdpersoonsyndroom zouden zij kunnen ontsnappen van deze harde realiteit.

Leef meer in het moment

Het klinkt allemaal heel onschuldig, maar daar zijn de meningen over verdeeld. De impact die het hoofdpersoonsyndroom op iemand kan hebben, kan erg variëren van persoon tot persoon. In extreme gevallen kan iemand bijvoorbeeld het contact met de realiteit verliezen. Terwijl het sommige juist, volgens experts, kan helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Hoe dan ook is het belangrijk dat hier een goede balans in wordt gezocht. Het gaat er namelijk om dat we ons niet laten overnemen door het hoofdpersoonsyndroom en onze eigen problemen niet altijd belangrijker vinden dan die van anderen. Zo vertelt Dr Shungu Hilda M’gadzah aan het Britse tijdschrift Glamour, dat het veel belangrijker is dat we meer in het moment gaan leven. Wandel in de natuur, mediteer óf doe gewoonweg iets wat jou gelukkig maakt. Maak juist gebruik van wie je nu bent in plaats van wie je denkt dat je wil zijn.

Design vector created by pikisuperstar – www.freepik.com

You may also like