Het Noordbrabants Museum schaft 1,6 miljoen nieuwe Van Gogh aan

Het Noordbrabants Museum schaft 1,6 miljoen nieuwe Van Gogh aan

by Arianna Ardia-Wenink
0 comment

Het Noordbrabants Museum heeft op woensdag 2 september de aankoop van een schilderij van Vincent van Gogh aangekondigd.

Het museum heeft het werk kunnen aanschaffen dankzij steun van de BankGiro Loterij en sponsoren, ondanks de zwaardere financiële tijden die musea doormaken wegens de coronacrisis.

‘Met de aankoop van het portret Kop van een vrouw door Vincent van Gogh brengt Het Noordbrabants Museum opnieuw een stukje van Vincents Brabantse verleden terug naar huis. De aankoop past bij de ambitie van het museum om in Van Goghs geboorteprovincie een mooi overzicht te laten zien van zijn Brabantse oeuvre. 
Deze bijzondere aankoop is mogelijk geworden dankzij de hartverwarmende steun van de deelnemers van de BankGiro Loterij, Het Noordbrabants Museum Fonds, Coen Teulings, John & Patricia Groenewoud en de JK Art Foundation. 

[citaat Het Noordbrabants Museum]

 

Over het portret

Kop van een vrouw, een portret van een boerenvrouw, werd begin 1885 door Van Gogh geschilderd.  Hij maakte het werk tijdens zijn periode in Nuenen in Brabant. In deze tijd maakte de grootmeester meerdere portretten van boeren en landarbeiders uit deze omgeving.

‘In Van Goghs Brabantse werk is dit portret relatief kleurrijk omdat hij hier een lichte, gekleurde achtergrond toepaste waarbij het gezicht duidelijk leesbaar is.

Vincent Van Gogh schilderde graag boeren en landarbeiders in de omgeving van Nuenen. Met hun doorleefde gezichten vertegenwoordigden zij het zware boerenleven. Dit schilderij Kop van een vrouw is onderdeel van een belangrijke serie van 47 kopstudies die Van Gogh maakte als voorbereiding op het schilderen van mensfiguren. Kort na deze studies schildert hij zijn eerste meesterwerk De aardappeleters. Het markante gezicht van de vrouw in dit portret is door Van Gogh meer dan eens vast gelegd. dat hij kort na deze studies maakte. Van Gogh heeft het markante gezicht van deze vrouw vaker vastgelegd, mogelijk is zij dus één van zijn favoriete modellen geweest.

Volgens het Van Gogh Museum zocht de schilder destijds specifiek naar mensen met “ruwe platte gezichten met een laag voorhoofd en dikke lippen”. De vrouw op het portret is vaker door Van Gogh geschilderd.

Het schilderij is onderdeel van een serie van 47 kopstudies die Van Gogh maakte als voorbereiding op het schilderen van mensfiguren. Kort hierna maakte hij zijn meesterwerk De aardappeleters.’

[citaat Het Noordbrabants Museum]

 

Bekijk de nieuwe Van Gogh

Kop van een vrouw zal vanaf donderdag 3 september vier dagen lang te bezichtigen zijn in het museum. Wil jij haar in het echt bekijken? Vergeet dan niet alvast online je tickets te reserveren. 

Het portret van de vrouw blijft t/m zondag 6 september te zien in het Van Gogh paviljoen van het museum. Daarna zal ze vanaf eind maart 2021 weer stralen in de vernieuwde Van Goghpresentatie.

Kop van een vrouw, Vincent Van Gogh

 

[Bron: Het Noordbrabants Museum]

You may also like