Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren (online collegereeks)

Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren (online collegereeks)

by Arianna Ardia-Wenink
0 comment

Directeuren van twaalf belangrijke kunstmusea in Nederland nemen je mee in hun fascinaties voor wereldberoemde kunstwerken en de kunstgeschiedenis van de 20e en 21e eeuw.

Wil je al tijden kunstgeschiedenis studeren en komt het er maar niet van? Wil je vaker een museum bezoeken en schiet het er telkens weer bij in of is er geen plaats meer? Wil je kunstles krijgen maar vind je thuisblijven ook best lekker en praktisch? Wil je op toegankelijke wijze meer leren over moderne kunst maar alleen als je les krijgt van de allerbesten? Dan is de nieuwe gedroomde kunstreeks die The School of Life ontwikkelde met kunstexpert Bart Rutten en twaalf andere museumdirecteuren écht iets voor jou!

In februari 2021 komt onze langgekoesterde wens in vervulling: het mogen aanbieden van een live online collegereeks kunstgeschiedenis, gegeven door de beste docenten die je je kunt bedenken. Met museumdirecteur Bart Rutten van het Centraal Museum Utrecht ontwikkelden we een opzet waarbij directeuren van de meest gerenommeerde kunstmusea ons interactief meenemen langs hun persoonlijke liefde voor kunst en de kunstgeschiedenis. Wat bleek? Ook de directeuren waren enthousiast over het idee en zegden allemaal hun medewerking toe! Zo ontstond een prachtig mozaïek van verschillende meesterwerken en hedendaagse kunstgeschiedenis, een nooit eerder vertoond programma. Want juist nu hebben we extra veel behoefte aan verdieping, betekenisgeving en wat extra kleur in ons leven: we zitten nog wel even thuis.

In twaalf weken leer je van Nederlandse museumdirecteuren van onder meer Het Stedelijk, Boijmans van Beuningen, Voorlinden en Kröller-Müller over hun persoonlijke fascinaties, hun favoriete meesterwerk en de periode waarin het werd gemaakt. Ook leggen ze de verbinding met de collectie uit het eigen museum. Zo nemen ze je mee langs de schoonheid en de betekenis van 20e- en 21e-eeuwse kunstgeschiedenis.

Het programma is twaalf weken te volgen via Zoom op je laptop, tv-scherm of smartphone liggend op je luie bank. Via de chat en de Q&A kun je live verdiepende vragen stellen over de gekozen kunstwerken en behandelde periode uit de kunstgeschiedenis. De colleges kunnen nadien twee weken lang worden teruggekeken.

Na deze collegereeks kunstgeschiedenis weet je meer over beroemde kunstwerken, de kunstenaars die ze maakten, over tijdgenoten en de periode waarin het werk werd gemaakt, de collectie van het museum van de spreker en zijn of haar eigen persoonlijke fascinaties. Het resultaat is een prachtig en uniek mozaïek van kunstgeschiedenis van deze en vorige eeuw, samengesteld door de top van de Nederlandse museumwereld.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Vereniging Rembrandt en Centraal Museum Utrecht.

De opzet

We starten op woensdag 10 februari om 20.00 uur met Emilie Gordenker van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Alle twaalf avonden worden live uitgezonden vanuit onze nieuwgebouwde studio in ons eigen schoolgebouw aan het Frederiksplein 54 in Amsterdam.

Elk van de directeuren kiest een beroemd meesterwerk, al dan niet uit de collectie van zijn of haar museum en laat je begrijpen en ervaren wat de kracht en betekenis van dit werk is. Het gekozen werk vormt een opstapje om meer te vertellen over het betreffende tijdvak en die specifieke periode in de moderne en hedendaagse kunstgeschiedenis.

Na het ononderbroken online college in het eerste deel van de avond, interviewen Bart Rutten en Laurens Knoop de gastspreker. Er volgt een verdiepend gesprek over kunst waar deelnemers zich via de chat en de Q&A-functies op Zoom in kunnen mengen. Zo ontstaat niet alleen een inhoudelijke avond over het gekozen kunstwerk en periode uit de kunstgeschiedenis, maar ook nadere kennismaking met de kunstfascinaties van de directeur zelf en de collectie van zijn of haar eigen museum. Natuurlijk geeft het karakter van de opzet van de reeks een bijzondere gemeenschappelijke kunstervaring en zullen de deelnemers op eigentijdse digitale wijze gaandeweg meer verbonden raken met elkaar en met de onderwerpen. Dit wordt al met al een nieuwe en nooit eerdere vertoonde manier om samen online van kunst te genieten, te volgen vanuit het hele land en ver daarbuiten.

De sprekers

Deze experts zullen hun inzichten delen:

Klik hier voor meer info over de sprekers en musea.

Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren (online collegereeks)School of Life

Kunstgeschiedenis door museumdirecteuren (online collegereeks)- , te volgen vanuit het hele land en ver daarbuiten_ De sprekers

De interviewers

De reeks wordt georganiseerd en geleid door Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum Utrecht en Laurens Knoop, oprichter van The School of Life. Na elk college zullen zij de museumdirecteuren verder ondervragen met hulp van de vragen uit het publiek.
(Klik hier voor meer info over Bart Rutten en Laurens Knoop)

De Museumdirecteuren2

 

Meer informatie: https://www.theschooloflife.com/amsterdam/programma/reeksen/event-list/kunstgeschiedenis-door-museumdirecteuren-online-collegereeks/

You may also like