”LG verdient een tentoonstelling”

by Jelle Passchier
0 comment

Eerder schreven we al dat LG er aan dacht om te stoppen met het maken van smartphones. En dat we het jammer zouden vinden als dit het geval zou zijn. Ook spraken we de hoop uit dat LG de keuze zou maken om door te gaan met het maken van smartphones. Op een andere manier dat wel, maar wel met hun eigen gezicht en als alternatief voor de gevestigde orde. Deze week kwam echter het bericht dat LG officieel aankondigde te stoppen met hun smartphonetak. Jammer, want we verliezen een merk met veel (al was het niet altijd goede) innovatie en een merk dat de smartphonemarkt zo nu en dan nog eens kon opschudden en kon veranderen.

Vooruitstrevend, unieke features, bijzondere design kenmerken en (te?)veel snufjes en vernieuwingen..    LG verdient een plekje in een museum!

LG heeft een aantal smartphones op de markt gebracht die niet alleen voor de smartphonemarkt bijzonder, uniek of belangrijk waren. Maar ook voor het dagelijks leven van iedereen. Smartphones die zelfs de ‘smartcultuur’ in dit opzicht hebben versterkt, ‘geholpen’ en hebben veranderd.  We benoemen een aantal telefoons van LG die dat voor elkaar hebben gekregen.

Als eerst omarmen van NFC

De opvolger van de LG Optimus 2x Speed, de eerste smartphone met dualcore-processor, was De LG Optimus 4x HD uit 2012. Dit was een van de eerste smartphones met een quadcore-processor. Iets wat we nu bijna allemaal minimaal in onze smartphone hebben zitten. Tegenwoordig natuurlijk vaak oplopend met zogenoemde hexacore en octacore processoren. Maar waarin de smartphone vooral speciaal was, was de integratie van NFC. Destijds nog niet heel bekend en je kon er ook nog niet heel veel mee. Maar LG zag er wel al mogelijkheden in. Bij de LG Optimus 4x HD kreeg je namelijk zogenoemde NFC tags, stickers die je met je smartphone kon scannen. Je kon er bijvoorbeeld een in je auto plakken en eenmaal gescand kreeg je smartphone een andere ‘autovriendelijke’ interface waarin bijvoorbeeld werd gezorgd dat je telefoon automatisch op speaker ging als je gebeld zou worden en de GPS automatisch werd geactiveerd. Uniek voor die tijd.
Het was allemaal nog niet heel groots, of per se handig, maar zie waar we nu zijn met NFC. We betalen er mee, het wordt gebruikt voor hotelkamers, vervoerbewijzen en andere soort pasjes én we geven contactloos twee euro aan een dakloze in Amsterdam. LG is niet de enige die NFC groot maakte, maar wel de eerste in de smartphonemarkt die het echt serieus nam.

En ik bedoel, wie betaalt er tegenwoordig nog contant? Of met zo’n ouderwets pinpasje..? 

We gaan groots met een zachte (L)G

In de jaren daarna kwam LG onder andere met de LG G2, G3 en G4. Alle drie top smartphones voor die tijd. Met knoppen aan de achterkant, het eerste Quad-HD scherm en leermotief waren het tevens afwijkende en geavanceerde toestellen. De G5 uit 2015, die volgde op de G4 (best logisch..), kwam vervolgens met de eerste groothoekcamera op een smartphone. Ook was deze smartphone modulair, wat betekende dat je elementen kon vervangen en/of kon veranderen. Dit werd destijds gezien als de ‘next step’ in de smartphonewereld. Dit bleek echter nooit het geval te gaan worden, de technologie was er niet klaar voor en mensen zaten er eigenlijk gewoon niet op te wachten. De LG G5 werd een flop, en betekende langzamerhand de (negatieve) ommekeer voor LG.
De groothoeklens an sich was echter wel een groot succes, elke (top)smartphone van dit moment heeft er een en de groothoeklens is hiermee niet meer weg te denken uit onze smartphone. Je zet er immers een veel grotere hoek mee op de foto. Camera’s werden voor smartphones tegelijkertijd alsmaar belangrijker, naast steeds beter wordende lenzen werden  ook de mogelijkheden van de smartphonecamera vergroot.

Grotere broekzakken en de laatste stuiptrekkingen

LG bleef de laatste jaren dingen proberen. Ze keken naar oplossingen om de wens van de consument zo goed mogelijk te bedienen. Dunne schermranden was zo’n wens. De eerste smartphone hiermee kwam in 2016 met de LG G6. Deze (echt goede) smartphone werd echter overschaduwd door de Samsung Galaxy S8. Wel zette LG hier weer een trend neer. De trend van een steeds groter beeldscherm, in een niet al te groot jasje.
LG bleef de laatste jaren vervolgens hierin dingen proberen en uitvinden. Ze werkten veel aan vernieuwingen en ze brachten veel (concept)telefoons uit. Het bedrijf hoopte hiermee één keer de juiste slag te slaan.
Een voorbeeld van zo’n smartphone is de LG Wing. Een weliswaar prachtige telefoon, waarvan er echt maar één bestaat. Het is een smartphone met twee schermen. Waarvan je het bovenste scherm 40 graden kan draaien waardoor het horizontaal komt te staan. Je krijgt dus een t-vormige smartphone met twee schermen. Super tof, en volgens LG super handig, maar wat kan je er echt mee? Voor ruim 1100 euro niet veel helaas.

De LG Wing was een toffe vernieuWing, maar niet een waar iemand op zat te wachten.

Tot slot

Ons dagelijks leven (en hiermee onze cultuur) is veranderd. We kijken niet alleen meer naar voren, maar juist steeds meer naar beneden. De wereld vóór ons is niet meer de enige wereld, de andere wereld bestaat namelijk op ons 6” scherm wat dagelijks meer dan 2 uur op ons netvlies staat. In die wereld heeft LG een grote rol gespeeld. Het veranderde deze wereld, maakte het groter en zorgde voor dermate grote vernieuwingen hierin dat het deze wereld ook mede gecreëerd heeft. Hierom verdient LG een plek in een museum, tentoonstelling of iets in die trant.
LG maakte ons leven anders, maakte ons Life Good(?)

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment