Musea in huis halen deel 1: apps

Musea in huis halen deel 1: apps

by Jelle Passchier
0 comment

Soms wil je wel naar het museum maar dan wil je ook weer niet naar het museum. Ken je het gevoel? Je ligt op de bank en denkt: ”kon ik het museum nou maar naar mijn eigen huis toe halen”. Gelukkig kan dit!  Musea en technologie gaan namelijk al een langere tijd samen en tegenwoordig is het zelfs relevanter dan ooit.
Musea proberen al jaren om ‘hipper de pipper’ te worden en middels technologische snufjes hun museumbezoek mooier, bijzonderder en/of spectaculairder te maken. In deze artikelreeks geven we je een overzicht om musea te bezoeken zonder dat je hiervoor je huis uit moet, heerlijk! Deze week hebben we het over apps, oftewel applicaties.

 

Je eigen museum

We beginnen lekker luchtig. Er bestaan apps (zowel in de Apple App Store als in de Google Play Store) waarmee je een eigen museum kan maken, is dat niet enig? Een voorbeeld hiervan is ‘My Museum’. Een app waarin je je eigen prehistorisch museum opent, ‘zelf’ de botten van dinosauriërs moet opgraven en waarin je ook nog eens objecten kan uitlichten en tentoonstellen.  De app is simpel en grafisch niet zwaar (en niet al te mooi, wel schattig) en hierdoor (door die schattigheid) is die op eigenlijk elke smartphone te spelen.

My Museum

My Museum

 

Alive Museum Night Visit

Een fictief museum bekijken en ontdekken, dat kan met deze app. Je kan meerdere kamers doorlopen en meerdere objecten van verschillende kanten bekijken en aanschouwen. De tentoongestelde objecten komen ook tot leven, waar kennen we dit van..?
Eerlijk gezegd, het is best leuk, echter voor maar zo’n vijf minuten. Gelukkig hoef je geen kaartjes voor dit museum te kopen, het is geheel gratis.

Museum Alive

Alive Museum Night Visit

 

Google Arts & Culture

Google Arts & Culture is een serieus mooie app. Je vindt er kunstwerken en verhalen van  kunstwerken uit meer dan 2000 musea of andere culturele instellingen. Verder kan je onder andere virtuele rondleidingen volgen, foto’s maken en deze transformeren tot kunstwerken, selfies maken en kijken welke portretten er op jou lijken. Als laatst kan je kunstwerken laten verschijnen in je huiskamer.

 

Happy Family Holiday Fun Museum

We eindigen heerlijk zoetsappig met het spel Happy Family Holiday Fun Museum. In dit spel ga je als ideaal gezinnetje (ik bedoel: een zoon die ”graag gedaan” tegen zijn moeder zegt als die de afwas heeft gedaan.. zie je dit ergens?) op vakantie en hiervoor moeten allemaal klusjes gedaan worden. Koffer pakken, kleding uitzoeken, auto parkeren en pizza bestellen… ja niet alles is logisch in het spel. Uiteindelijk is het doel dat je een museum gaat bezoeken en hier  uiteindelijk rondwalen en museumstukken bekijken. Niet heel bijzonder, tikkeltje traag, maar wel leuk bedacht.

 

Nog veel meer

Natuurlijk zijn er nog veel meer apps te ontdekken waarin je door musea kunt lopen, verhalen over kunstwerken kunt opzoeken of waarin je meer informatie kunt krijgen over bepaalde objecten.  Maar dit waren voor ons de leukste, beste en/of gekste. Volgend artikel meer en dan focussen we dus op augmented reality, hou hem hier!

You may also like