Onderzoek: Bijna 90% Nederlanders maakt zich weinig zorgen over online veiligheid

Bijna 90% Nederlanders maakt zich weinig zorgen over online veiligheid

by Arianna Ardia-Wenink
0 comment

Nederlanders maken zich weinig zorgen over hun online veiligheid. Dit concludeert internetprovider XS4ALL als resultaat van onderzoek dat het onder 1500 Nederlanders liet uitvoeren door marktonderzoeksbureau Motivaction. Van de deelnemers aan het onderzoek, gaf ongeveer de helft aan zich “enige zorgen” te maken, terwijl 38 procent zich weinig of heel weinig zorgen maakt.

“Mensen begrijpen wat eraan de hand is, maar nemen niet altijd de juiste maatregelen”, zegt Arjan van Hattum van XS4ALL in het NOS Radio 1 Journaal. Dit komt mogelijk omdat mensen aan de ene kant het risico niet voldoende inschatten en aan de andere kant niet precies weten wat ze allemaal kunnen doen om hun online veiligheid te verbeteren, geeft Van Hattum aan.

Twee derde van de respondenten vindt dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor veilig internet thuis. Van de deelnemers geeft twintig procent aan niet over een virusscanner te beschikken en weet 41 procent niet of ze thuis via een beveiligde verbinding werken. “Het is mooi om te zien dat de Nederlander zichzelf ook verantwoordelijk voelt”, zegt van Hattum. “Maar daar ligt ook meteen zijn zorg. Het blijkt dat men niet altijd heel handig omspringt met die verantwoordelijkheid.”

 

[Bron: XS4ALL en NPO Radio 1]

You may also like