Nieuw energielabel is 25 keer zo duur in 2021

Nieuw energielabel per 1 januari 2021: nauwkeuriger en 25 keer zo duur

by Arianna Ardia-Wenink
0 comment

Per 1 januari 2021 verandert de manier waarop het energielabel vastgesteld wordt. Het ‘oude’ energielabel wordt vervangen door een vernieuwd energielabel. Het label laat zien hoe energiezuinig je huis is én welke mogelijkheden er zijn om te verduurzamen. Ga je jouw huis verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel verplicht. Een energielabel kost nu een paar euro, in 2021 stijgt dat naar gemiddeld €190. Vraag er daarom dit jaar nog een aan! 

Het kabinet wijzigt per 1 januari 2021 de regels rond het energielabel. Voor woningen is de grootste verandering dat het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt en wordt vervangen door een meer uitgebreid energielabel. Het belangrijkste verschil tussen het ‘oude’ en ‘nieuwe’ energielabel is de manier waarop het vastgesteld wordt. Nu kun je  als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd de woning om het label te bepalen. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren waaronder:

  • het woningtype
  • de beschikbare documentatie en
  • de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken op te nemen.

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) wordt het nieuwe energielabel daardoor wel flink duurder, maar gaat het nauwelijks meer bieden dan nu. De kosten van een energielabel stijgen tot gemiddeld 190 euro. Nu ben je voor het aanvragen slechts een paar euro kwijt.  Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaren die hun woning willen verkopen daarom om dit jaar nog een energielabel aan te vragen. Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning en is tien jaar geldig. Huiseigenaren doen er dus goed aan snel werk te maken van het energielabel dat ze moeten hebben als ze hun woning willen verkopen.

 

Nieuw energielabel voor woningen vanaf 1 januari 2021

Het oude energielabel is aan te vragen via de webapplicatie van de Rijksoverheid tot en met 31 december 2020.  Let op, een aanvraag start pas als er een erkend deskundige gekozen is en de aanvraag verstuurd is. Vervolgens heeft u samen met de erkend deskundige tot 1 april 2021 de tijd om de aanvraag af te ronden zodat het energielabel geregistreerd kan worden. Kijk hier voor meer informatie.

Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om via deze webapplicatie een energielabel aan te vragen. Vanaf dan moet de huiseigenaar voor een energielabel een energieadviseur inschakelen. Vanaf 1 januari 2021 kunnen dus alleen energielabels worden aangevraagd en opgesteld op basis van NTA 8800. Dit doet een vakbekwaam adviseur, die daarvoor gediplomeerd is en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie (conform BRL 9500). Lees meer op de website rvo.nl.

Met een meer uitgebreid energielabel worden verbeteropties ook zichtbaar gemaakt. De adviezen om je huis duurzamer te maken worden op maat weergegeven op het label. De opbouw van de labels zelf verandert niet: het energielabel loopt van categorie A (zuinig) t/m G (niet zuinig). Het label A wordt wel uitgebreider: jouw woning kan nu ook een A+, A++, A+++ of zelfs A++++ label krijgen.

 

Verplichting nieuw energielabel

Wie een woning oplevert, verkoopt of verhuurt, krijgt vanzelf te maken met het energielabel. Dit is namelijk verplicht. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De manier waarop dit wordt bepaald, gaat per 1 januari 2021 veranderen.

De labelletter op het energielabel wordt bepaald op basis van het primair fossiel energiegebruik in kWh per m² per jaar (kWh/m².jr). Het primair fossiel energiegebruik is de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt voor verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie. Lees meer hier.

 

Hoe betrouwbaar is het huidige energielabel?

Tot en met het einde van 2020 kennen we een vrij simpel energielabel. We noemen dit het Vereenvoudigd Energielabel (VEL). Het energielabel geeft aan hoe goed een woning geïsoleerd is en wordt nu nog afgegeven op basis van informatie die de huiseigenaar zelf via en webtool aanlevert. Het Vereenvoudigd Energielabel is online aan te vragen tot en met 31 december 2020. Eigenaren moeten zelf tien vragen beantwoorden over onder meer het woningtype, de verwarmingsinstallatie, isolatie, glassoort en zonnepanelen. Daarbij uploaden ze bewijsstukken, zoals het taxatierapport, facturen van de verbouwing of foto’s. Een deskundige beoordeelt op afstand de ingevoerde gegevens en geeft daarna een energielabel af. Het energielabel is 10 jaar geldig.

In de media is in de afgelopen jaren meerdere keren de vraag ontstaan over hoe betrouwbaar deze bepaling is.

In 2018 maakte tv-programma Radar al een uitzending over foutieve energielabels, waarbij kopers van een huis erachter kwamen dat het pand een verkeerd label had. Bij een verbouwing bijvoorbeeld werd ontdekt dat de isolatie helemaal niet zo goed was, waardoor dure en onverwachte aanpassingen nodig waren. Dat betekent dat de koper én te veel heeft betaald voor het huis én dat hij extra moet gaan isoleren: dubbel verlies dus. Het bleek onduidelijk bij wie je dan moet aankloppen en op wie en of je de kosten kunt herhalen.

 

Geen energielabel, maar een duurzaamheidslabel

Begin 2019 gaf minister Ollongren aan te willen kijken naar een betere methode. Haar voorstel is een inspectie ter plekke voor de afgifte van het label. Daardoor zullen de kosten dus stijgen als de nieuwe regels worden ingevoerd per 1 januari 2021.

Volgens de VBO Vereniging voor de vastgoedmarkt (makelaars, taxateurs en verhuurbemiddelaars) is het huidige energielabel, dat in letters een waarde aangeeft over de energieprestaties, makkelijk te beïnvloeden en onbetrouwbaar en wil het energielabel afschaffen en vervangen door een duurzaamheidslabel.

Het is vrij eenvoudig om met een enkele maatregel meerdere stappen omhoog te gaan waardoor er makkelijk mee kan worden gesjoemeld. De brancheorganisatie waarschuwt hier al jaren voor. Hans van de Ploeg RAE RT, directeur VBO Makelaar: “We waren vanaf het begin geen fan, want je kunt via internet voor 1 euro een formulier invullen en daar komt dan een energielabel uitrollen. Maar je weet dan nog niets over de energetische staat van het huis en wat er nodig is om je huis richting energieneutraal te krijgen, of om je huis van het gas af te koppelen.” Nu kan het zo zijn dat een woning energielabel A krijgt, omdat er zonnepanelen op het dak liggen. Of de woning daarmee klaar is voor een duurzame toekomst is, staat nog niet vast.

ZonnepanelenMaria Godfrida

Foto: Maria Godfrida

 

Redenen voor een nieuw energielabel vanaf 2021

De twee belangrijkste redenen om het energielabel aan te passen zijn:

    • Eerder werd het energielabel op een simpele manier bepaald. Het doel is om woningeigenaren bewust te maken van de mate waarin de woning energiezuinig is. Omdat het nieuwe energielabel nauwkeurig vastgesteld wordt door een expert, geeft het energielabel een écht goede indicatie van hoe zuinig je woning is én wat de verbeteradviezen zijn.
    • Het energielabel moet voldoen aan de Europese regels. Kort gezegd: de energiezuinigheid van een woning moet in Kilowattuur per vierkante meter uitgedrukt worden (kWh/m2). Met de manier waarop het Vereenvoudigd Energielabel bepaald wordt is dat niet mogelijk. Daarom is er een meer uitgebreide methode nodig.

 

Alle woningen gasvrij in 2050

Het kabinet wil uiterlijk in 2030 anderhalf miljoen woningen van het aardgas af hebben, staat in het Klimaatakkoord. In de periode tot 2050 moeten alle ongeveer zeven miljoen woningen in Nederland zonder aardgas kunnen voor bijvoorbeeld verwarming en om te koken.

Het huidige energielabel geeft geen inzicht in hoeverre een woning klaar is voor deze energietransitie. Een duurzaamheidslabel doet dat wel. Dit label moet aangeven wat nodig is om de woning aardgasvrij te krijgen, welke energiebesparende maatregelen al zijn genomen en welke nog ontbreken.

“Dit geeft huizenbezitters een compleet duurzaamheidsoverzicht en motiveert tot verduurzaming”.

VBO Makelaar.

 

Maatwerkadvies

Wil je een uitgebreid energieadvies op maat voor jouw woning? Vraag dan hier een maatwerkadvies door een gecertificeerd adviseur aan. Zo krijgt je nog meer inzicht in welke maatregelen energiebesparing opleveren en het comfort in uw woning verhogen. Ook krijgt je informatie over de kosten, de terugverdientijden en het rendement dat het jou kan opleveren.
Ga naar www.maatwerkadviesvoorwoningen.nl

 

Samen voordelig inkopen

In meerdere gemeenten in Nederland worden gezamenlijke inkoopacties gehouden. Deze worden bijvoorbeeld georganiseerd door Winst uit je Woning. Tijdens een actie wordt met een grote groep huiseigenaren in een gemeente ingekocht. Hierdoor zijn de voorwaarden van de maatregelen goed en de prijzen scherp. De uitvoerende bedrijven worden door middel van een veiling gekozen. Tijdens een actie worden diverse energiebesparende maatregelen aan zoals: zonnepanelen, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, ventilatiesystemen en isolatieglas. Er wordt samengewerkt met leveranciers die voldoen aan strenge voorwaarden. Hierdoor zijn kwaliteit, service en garantie gegarandeerd.

Win-winstituatie dus.

You may also like

Leave a Comment