NS zoekt opnieuw financiële steun nodig door minder reizigers

NS zoekt opnieuw financiële steun door minder reizigers

by Arianna Ardia-Wenink
0 comment

NS lijdt 185 miljoen nettoverlies, opnieuw financiële steun nodig.

De NS heeft in de eerste helft van het jaar een nettoverlies geleden van 185 miljoen euro. Het vervoersbedrijf werd hard geraakt door de gekelderde reizigersaantallen en denkt dat deze ook volgend jaar fors achter zullen blijven.

President-directeur Roger van Boxtel zegt dat de Nederlandse ov-sector zich moet aanpassen, maar het niet gaat redden zonder verdere steun. Het bedrijf heeft de doelstelling om in 2024 financieel weer gezond te zijn, terwijl het treinkaartje betaalbaar moet blijven. Er wordt onder meer gekeken naar een besparingspakket van 1,4 miljard euro voor de periode tot  2025. Maar daarnaast is dus ook steun van de overheid nodig, zegt de NS.

 

Tien procent minder reizigers

De reizigersaantallen daalden na de maatregelen tegen het coronavirus half maart naar ongeveer 10 procent van de oorspronkelijke reizigers.

Na de versoepeling van de maatregelen en terugkeer naar de reguliere dienstregeling is dit aantal toegenomen tot ongeveer 40 procent. Deze toename was voornamelijk het gevolg van de terugkeer van de sociaal-recreatieve reizigers en in mindere mate van forensen, omdat een groot deel van hen nog thuis werkt. Voor herstel is de terugkeer van de forens essentieel.

Na de zomer komt het bedrijf met nieuwe abonnementen die aantrekkelijk zijn voor forensen die door corona voorlopig vaker thuiswerken.  Volgens Van Boxtel is gespreid reizen  cruciaal voor een toename van het aantal reizigers.

 

Minister Hoekstra in gesprek met NS

 Minister Wopke Hoekstra (Financiën) gaat praten met de Nederlandse Spoorwegen (NS) over de aanvullende steun die het spoorbedrijf nodig zegt te hebben om ook volgend jaar de coronacrisis te kunnen weerstaan.

[Bron: ANP, AD, Het Parool]

 

 

You may also like