OMT: geldigheid sneltest voor evenement maximaal 24 uur

by Arianna Ardia-Wenink
0 comment

Het OMT heeft vandaag, 17 februari 2021, advies gegeven over het sneltesten voor bijvoorbeeld evenementen of het bezoeken van restaurants. Houd voor eenmalige activiteiten waarbij testbewijzen worden gevraagd een geldigheid aan van maximaal 24 uur, gerekend van testafname tot aan het einde van de activiteit, is het advies.

Bij voorkeur wordt die test bij een persoon zonder klachten afgenomen op de dag van de activiteit.

Het OMT geeft aan dat het belangrijk is om zich te realiseren dat negatieve testbewijzen niet volledig het virus kunnen uitsluiten. Er kunnen bijvoorbeeld a-symptomatische gevallen zijn van personen bij wie geen corona wordt vastgesteld, maar die wel besmettelijk zijn. Het OMT zegt dat dat risico duidelijk gecommuniceerd moet worden. Ook moet er duidelijk gecommuniceerd worden hoelang de geldigheidsduur is van sneltesten. Daarnaast moeten de aanwezigen zich ook aan de algemeen geldende maatregelen houden om besmetting te voorkomen.

Volgens het OMT treedt een fout-negatieve testuitslag vooral op aan het begin en het eind van iemands infectie. Een fout-negatieve testuitslag bij een persoon die zich aan het einde van de besmettelijke periode bevindt, heeft vaak minder gevolgen.  Met name de fout-negatieve testuitslagen aan het begin van de infectie kunnen leiden tot secundaire transmissie, aldus het OMT.

 

[Bron: 112 Vandaag]

You may also like

Leave a Comment