Re-Fashion: Performing eco fashion

by Julia Derksen
220 views

Voor haar project Re-Fashion gaat Jessica van Deursen de ambitieuze uitdaging aan om gedurende een jaar en een dag één handgemaakte kledingset dragen. De Rotterdamse kunstenaar onderzoekt ‘hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken’. Eerder heeft ze in haar blog haar lezers al laten meekijken hoe ze haar haarverzorging, medicijnconsumptie en door vegan te gaan eten verduurzaamde. Nu is haar kleding aan de beurt!

“Ik ben met dit project begonnen naar aanleiding van de eerste lockdown,” vertelt Jessica in haar interview met Duitje. “Ik realiseerde me dat de impact die ik als kunstenaar kon hebben, beperkt werd toen we niet meer naar de winkels mochten en allemaal opgehokt thuis zaten, met name op het vlak van duurzaamheid, wat het hoofdthema van mijn werk is.”

Hacking fast fashion

Op haar blog schrijft Van Deursen:

De afgelopen drie jaar heb ik nauwelijks nog nieuwe kleding gekocht, want ik had dit project al voor ogen. Ik heb research gedaan naar hoe mensen vroeger, soms niet langer geleden dan een halve eeuw geleden, ontzettend duurzaam omgingen met kleding. Hoe zij prima overleefden zonder de H&M en fast-fashion. De meeste mensen droegen toen namelijk hun hele volwassen mensenleven lang slechts één en dezelfde kledingset. Kleding waarmee de dragers een persoonlijke band opbouwden. Waar toewijding aan besteed werd, omdat het keer op keer met eigen handen werd hersteld, en omdat er symboliek en betekenis in verweven zat die uitdrukking gaf aan normen en waarden van de gemeenschap waar mensen deel van uitmaakten. Deze kleding werd doorgaans gemaakt van lokaal geproduceerd textiel die stevig en onverwoestbaar was, door vakmensen; ambachtslieden die evenredig werden betaald voor hun kunsten.

Ter introductie en voor de ontwikkeling van haar project d.m.v. crowdfunding is onderstaande video te bekijken:

Dit is wat Jessica het komende jaar gaat doen

Momenteel leg ik de laatste hand aan het ontwerp voor een kledingset die ik tenminste een jaar en een dag trouw dagelijks ga dragen. Enerzijds om te testen hoe deze manier van omgaan met kleding in onze tijd haalbaar is – waar het aan moet voldoen. En anderzijds als statement voor duurzamere manieren van leven. Een performance dus eigenlijk. Die als voornaamste doel heeft om een gesprek en uitwisseling van kennis over duurzame mode op gang te brengen. Want de hive mind, de community aan volgers die dit project op gaat bouwen, weet meer dan ik alleen.

 

De kleding die ik ontworpen heb, laat ik maken door vakmensen. Zoals een tas uit ge-upcyclede jeans van Lowieke Pauw. En coupeuse Annemieke Maas maakt een op maat gemaakte set bloezen en overalls voor me.

Interview met CultureSpark

Dit project sprak mij dermate aan dat ik, na het doneren, Jessica benaderde en begon te bombarderen met allemaal vragen en we al snel begonnen met het uitwisselen van informatie en ideeën. Echter, ik bedacht me al gauw dat deze vragen en uitwisseling van informatie en antwoorden niet tot mijzelf beperkt hoefde te blijven. Hoe kwam ze op het idee? Van wanneer tot wanneer zal ze de set kleding dragen? Zal het na dat jaar ook ergens te bezichtigen zijn?

Met veel enthousiasme heeft Jessica onze vragen beantwoord:

Steun het project!

Wil je graag bijdragen aan het project? Dan kun je doneren via de crowdfunding voor Re-Fashion! Zoals al duidelijk werd in het interview gaat het project hoe dan ook door, dus zal je bijdrage niet voor niets zijn! Ook staan er een aantal hele leuke tegenprestaties voor het doneren, dus is de pagina zeker het bezoeken waard.

Op de hoogte blijven van haar performance? Updates gedurende het jaar kan je lezen op haar blog Arty Farty Life!

Jessica van Deursen en Annemieke Maas in het atelier. Beeld: Jessica van Deursen

Nieuwsgierig naar onze aankomende projecten?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram, Facebook en/of LinkedIn, zo mis je niets!

You may also like

2 comments

Duitje January 21, 2022 - 11:26 am

Interessant interview! Wat tof dat jullie Jessica een platform geven om haar verhaal te vertellen. We zijn blij dat we Jessica kunnen helpen met de crowdfunding van haar project. De grootschalige kledingverspilling is een groot maatschappelijk probleem, en we zijn trots op Jessica dat ze zo’n groot deel van haar tijd zal opofferen om mensen hiervan bewust te maken.

Julia Derksen January 27, 2022 - 2:26 pm

Dank voor jullie reactie! Wij zijn ook heel enthousiast over het project en de manier waarop Jessica dit onder de aandacht probeert te brengen. Fijn dat de crowdfunding via jullie platform ook zo soepel verloopt! Mogen jullie ook best trots op zijn. Ga zo door!

Comments are closed.