Rijksmuseum Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave stelt tentoonstelling Besmet! uit

by Jacqueline Bourgonje
0 comment

In verband met de coronamaatregelen heeft Rijksmuseum Boerhaave besloten om de opening van de tijdelijke tentoonstelling Besmet! voorlopig uit te stellen. Besmet! gaat over de uitbraak van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten. De tentoonstelling zou op 15 april geopend worden door Koning Willem-Alexander.

Het museum laat in een persbericht weten dat zij los van de tijdelijke sluiting wil het museum ”ook tijd nemen om de tentoonstelling op diverse onderdelen aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid”.

“Twee jaar geleden startte het museum de voorbereidingen voor Besmet! met de wens om een zeer actuele tentoonstelling te maken.”

”De uitbraak van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de tentoonstelling op een aantal punten wordt ingehaald door de actualiteit”

“Tegelijk biedt dit ook de gelegenheid om de tentoonstelling aan te vullen met persoonlijke verhalen en objecten uit deze turbulente tijd, die onze geschiedenis markeert. En dat is wat wij als museum willen bieden: een podium voor de toekomst.”

“We maken van de gelegenheid gebruik om de tentoonstelling aan te passen, want we werden letterlijk en figuurlijk ingehaald door de actualiteit. We wilden Nederland wakker schudden en vertellen hoe gevaarlijk de uitbraak van een nieuwe besmettelijke ziekte is. Maar dat hoeft niet meer, want Nederland is wakker. Ook moet deze huidige, turbulente tijd weerspiegeld worden in de tentoonstelling, zodat we straks gezamenlijk terug kunnen kijken. En ik hoop dat dat gauw kan, want een open museum zou betekenen dat corona een minder groot gevaar is en dat we deze intense periode voorbij zijn. ”

Het is nog niet bekend wanneer de tentoonstelling alsnog zal worden geopend. 

[Bron: persbericht en website Rijksmuseum Boerhaave in Leiden, posts Rijksmuseum Boerhaave op social media en Nu.nl]

You may also like