Het Amsterdamse Rijksmuseum verkoopt een groot deel van zijn collectie sabels en lansen. Op 22 juni worden ze in Den Haag geveild.

Rijksmuseum van collectie sabels en lansen af

by Arianna Ardia-Wenink
0 comment

Het Amsterdamse Rijksmuseum verkoopt een groot deel van zijn collectie sabels en lansen. Op 22 juni worden ze in Den Haag geveild.

Het Rijksmuseum Amsterdam verkoopt zeshonderd sabels en lansen uit zijn collectie. Sommige van de vroeg negentiende-eeuwse cavaleriewapens zijn mogelijk gebruikt zijn bij de Slag bij Waterloo. Deze worden op 22 juni bij het Venduehuis in Den Haag geveild.

De verkoop hangt samen met de aanstaande verhuizing van het depot van het Rijksmuseum, van Lelystad naar Amersfoort, dat volgens Harm Stevens, conservator bij de afdeling geschiedenis, het goede moment is om naar de collectie te kijken.

De wapens komen uit een artilleriedepot in Brielle, onderdeel van het voormalige ministerie van Oorlog. In 1881 kreeg het Rijksmuseum ze geschonken. De afgelopen decennia werden ze vaak in bruikleen gegeven, onder meer aan het Legermuseum.

Volgens de Leidraad Afstoting Museale Objecten (LAMO) horen de wapens eerst aangeboden te worden op de Afstotingsdatabase van de Nederlandse Museumvereniging. Het Cavaleriemuseum Amersfoort, het Stedelijk Museum Coevorden en de Historische Verzameling KMA in Breda hebben in totaal 98 sabels en 34 lansen overgenomen. Daarnaast is   een groep sabels overgedragen aan het Regiment Huzaren van Boreel. Het Rijksmuseum heeft zelf ook enige tientallen wapens in de collectie gehouden.

You may also like