S20 vs S21 Waar ligt jouw hart?

by Jelle Passchier
0 comment

Deze week stond helemaal in het teken van de liefde bij marketingSpark. Met Valentijnsdag in het verschiet schoten in onze artikelen de hartjes je tegemoet en was de liefde heerlijk voelbaar. Al is van dit laatste natuurlijk altijd wel sprake. Om onze ‘totaly in love hartjesweek’ af te sluiten hebben we nog een vergelijking op de plank liggen.
Daarom is hier, in stijl, een vergelijking tussen de Samsung Galaxy S20 en S21.

In deze vergelijking zullen we beginnen met een conclusie en kijken we vervolgens naar het design, het scherm, de prestaties en accuduur én de camerakwaliteit van beide telefoons. Hierna komen we vervolgens terug bij de conclusie en wensen we jullie nog een fijne en liefdevolle dag.

Om dus eens met de conclusie te beginnen: de Samsung Galaxy S20 is de betere deal. En dit is waarom

Jelle

Design

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, dus dan doen we ook niet. Wel kunnen we iets zeggen over de bouwkwaliteit van beide toestellen. Waar de S20 namelijk van glas is gemaakt, daar is de S21 van plastic. Dit is duidelijk minder luxe dan glas en komt een stuk goedkoper over. Ook krast het veel sneller dan glas. Voor plastic valt echter ook zeker wat te zeggen. Zo breekt het minder snel dan glas. Qua functionaliteit mist de S21 een SD kaartlezer en gebogen schermranden. Twee dingen die nog wel op de S20 zaten.

Jelle Passchier | marketingSpark

Scherm

Beide toestellen beschikken over een 6,2” 120Hz AMOLED-scherm. Bij de S21 heeft het scherm echter een adaptieve verversingsfrequentie, wat inhoud dat het scherm een variabele verversingssnelheid heeft. Dit kan schelen in accuduur.
Het scherm van de Galaxy S21 is verder qua resolutie een stap terug ten opzichte van de Galaxy S20. De S20 heeft een QHD-scherm (3200×1440 pixels) en de Galaxy S21 een Full-HD+-scherm (2400×1080 pixels). Dit verschil is te zien. Bij de 120Hz verversingssnelheid bijvoorbeeld renderde de S20 ook al op Full-HD+, maar de extra pixels van dit toestel zorgde er wel voor dat er geen kleurschifting ontstaat. Dit is een fenomeen dat je kan zien bij OLED-schermen die een te lage resolutie hebben. Je ziet dat bijvoorbeeld goed bij zwarte letters op een witte achtergrond.
Bij beide telefoons zijn de schermen overigens verder wel heel erg goed. Het contrast is oneindig, de helderheid is goed en de kleuren zijn mooi.

Prestaties en accuduur

De Samsung Galaxy S20 draait op de Exynoss 990 en de Samsung Galaxy S21 op de moderne Exynos 2100. Deze is op vijf nanometer gebakken (ten opzichte van 7 nanometer van de S20) en dit betekent simpel gezegd dat de processor minder energie hoeft te verspillen en daarom sneller en zuiniger zou moeten zijn. Dit is echter allebei maar beperkt het geval. Zo zorgt de processor ervoor dat de S21 sneller aanvoelt dan de S20. Echter, de S21 beschikt over 8GB aan werkgeheugen waar dit bij de S20 nog 12GB was. Als je dus veel gaat multitasken dan voelt de S20 weer sneller aan.
De accuduur is verder bij beide toestellen tegenvallend. De smartphones gaan bij normaal gebruik geen volledige dag mee en ze moeten allebei rond 18:00 al aan de oplader. We merkten hierin geen noemenswaardige verschillen tussen de S20 en de S21. Beide toestellen worden ook warm tijden intensief gebruikt, dit merk je vooral tijdens het gamen en tijdens het gebruiken van de camera. Lekker voor als het -6 graden is buiten maar hinderlijk irritant in alle andere situaties.
Wanneer gaat Samsung dit in zijn eigen processoren nou eindelijk eens oplossen..?

Camera

Beide toestellen beschikken over dezelfde cameraopstelling. Ze hebben beide drie lezen waaronder een 12 MP wide-lens met een diafragma van f/1.8, een 12MP ultra wide-lens met een diafragma van f/2.2 én een 64MP telephoto-lens met een diafragma van f/2.0 die het mogelijk maakt om tot 1.1x optisch te zoomen, 3x hybride en tot 30x ‘space te zoomen’. Door de snellere processor en de vernieuwde software maakt de S21 echter iets betere en detailrijkere foto’s. Ook het dynamisch bereik van de S21 is net iets beter dan dat van de S20 en de kleuren zijn vaak iets levendiger. Zoals te zien op deze foto’s.

21

21

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er meerdere aspecten weggelaten en niet meer aanwezig op de S21 in vergelijking met de S20. Zo krijg je ten opzichte van de Galaxy S20 een plastic achterkant, een (plat) scherm met lagere resolutie, minder werkgeheugen en geen SD kaartlezer meer. Daarboven komt nog eens het feit dat de S21 zonder oplader en oordopjes geleverd wordt. Hiervoor krijg je in de plaats wel een scherm met een adaptieve verversingsfrequentie, een snellere processor en een iets betere camera (door software en processor verbeteringen).
Deze vele downgrades zijn er om de prijs van de S21 te drukken. De S21 is dan ook 150,- goedkoper bij lancering dan de Galaxy S20 was. Maar door de snelle prijsdalingen zoals we die van Samsung gewend zijn is de (dus op veel punten betere) S20 een stuk goedkoper dan de nieuwe S21. Op het moment van schrijven kost de S20 namelijk zo’n 730 euro tegenover de 810 euro van de S21. Hiermee is de S20 meteen ook een betere deal. Al helemaal als je erbij optelt dat, als je nog geen (25 watt) lader hebt, je deze nog bij de S21 moet kopen en dus bij de prijs moet optellen.

Ons hart klopt het meest voor de Samsung Galaxy S20

Jelle

Wil jij een luxe aanvoelende en goedkopere allemansvriend die in bijna niets steken laat vallen? Ga dan voor de Samsung Galaxy S20. Vind jij de eerder genoemde downgrades van de S21 echter geen probleem en wil je een iets betere camera, iets betere prestaties en een toestel dat qua updates een jaartje langer meegaat? Ga dan voor de Galaxy S21. Wil je nog meer over dit toestel te weten komen? Lees dan ons eerdere artikel over de S21.

We wensen jullie nog een fijne en liefdevolle dag!

You may also like