Snuf snuf stink schilderij?

by Jelle Passchier
0 comment

We vragen ons natuurlijk allemaal wel eens af hoe het zou ruiken op een bepaald schilderij tafereel(?). Aan deze behoefte wordt nu gelukkig gehoor gegeven door het Mauritshuis in Den Haag. Zij komen namelijk met geurende schilderijen..

Heerlijk zuur

De geur ervaren van een gracht uit de 17e eeuw. Vol met uitwerpselen, afval en andere rottende voorwerpen en/of dieren. Heerlijk! Of je neus laten genieten van een linnenkast met kledij of van bleekvelden waarvan het kort gemaaide gras zorgt voor het bleken van het linnen. Het kan straks allemaal.

Kijken met je neus!

Hiervoor hoef je overigens niet daadwerkelijk naar bleekvelden te zoeken of je neus in de Prinsengracht te stoppen. Een bezoekje aan het Mauritshuis is al voldoende. Zij komen namelijk met de tentoonstelling ‘Vervlogen- geuren in kleuren’. Middels geurdispensers kan je hier het afgebeelde tafereel niet alleen zien, maar ook ruiken.  De bezoekers kunnen dus niet alleen kijken met hun ogen, maar juist ook met de neus.  Zelf spreekt het museum over ‘een nieuwe zintuigelijke beleving’. Met geur kan je de beleving van kunst intenser maken en je blik hierop verbreden, aldus het museum.

De tentoonstelling opent zodra de musea (en dus het Mauritshuis) weer open mogen en loopt tot 29 augustus dit jaar.
Wij gaan uiteraard een bezoekje brengen en onze blik verbreden met onze neus. Hou hem dus hier voor de review!

Trek jij je neus ervoor op en laat je het aan je neus voorbij gaan? Of vind jij dit het neusje van de zalm?

You may also like