Strengere coronamaatregelen voor de culturele sector

Strengere coronamaatregelen voor de culturele sector

by Arianna Ardia-Wenink
0 comment

Poppodia en theaters mogen maximaal dertig bezoekers per zaal ontvangen. Er zijn geen uitzonderingen. Dat maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. De maatregelen gaan vanavond om 22.00 uur in. Over twee weken vindt er een evaluatie plaats.

Het is niet meer mogelijk om uitzonderingen te maken voor culturele instellingen die zich aan de richtlijnen houden. Het maximale aantal van dertig bezoekers, op anderhalvemeterregel afstand van elkaar, geldt vanaf vandaag overal. De regel dat niet meer dan vier personen samen een voorstelling of concert mogen bezoeken, blijft geldig

Rutte maakte verder bekend dat horecagelegenheden vanaf 18.00 uur de deuren moeten sluiten. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de bar of restaurantgedeelte in een poppodium, theater of museum.

Bij doorstroomlocaties zoals aan monumenten, bibliotheken en musea moeten bezoekers van tevoren reserveren.

Het kabinet kondigde bovendien aan dat er een landelijke mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes zal komen. Hiervoor is wel ‘enig juridisch werk’ te verrichten, aldus Rutte. Voorlopig wordt het dragen van een mondkapje ‘dringend aangeraden’.

Evenementen in de buitenlucht zijn vanaf vandaag verboden. Dit geldt voor evenementen in de brede zin van het woord: festivals, theaterfestivals, kermissen en buurtbarbecues. Uitzonderingen zijn “markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen, bioscopen en theaters, wedstrijden en betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties”. Zie voor meer informatie de website van de Rijksoverheid.

You may also like